marți, 27 iulie 2010

Zamă de găină cu laşcă

Dedicaţie pentru onorabilul meu prieten George

O mâncare de zile mari, la care se adună toată suflarea (toţi ai casei, plus vreo doi-trei vecini), şi zău că au de ce.

Laşca trebuie pregătita cu vreo trei zile inainte, sa aibă timp să se usuce cum trebuie. Se face aşa:

- Patru ouă
- O jumătate de linguriţă de sare
- Făină cât cuprinde coca

Se bat ouăle cu sarea ca şi cum am face omletă. Când sunt bătute bine, se adaugă făină şi se amestecă în continuare cu furculiţa. Se continuă să se pună făină şi se frământă cu mâna până când coca este nici moale, nici tare, se desface de pe mână şi nu se lipeşte de planşa de frământat. Se rupe coca în trei şi se întind foi cât de subtiri care se rulează. Se ia o aţă mai tare (nailon sau gută de 0,8) şi se taie rulourile transversal în fâşii subţiri de 1 mm (sau cât se poate). Se lasă rulate şi se pun la uscat in bucătărie, la loc ferit de umezeală. După două, trei zile, sunt gata.

Pentru zama de găină ne trebuie:

- Un spate (eventual şi două ciocănele) de găină
- O ţelină mică
- Trei, patru morcovi măricei (dar tineri)
- Două legături de pătrunjel
- O rădăcină de pătrunjel
- O ceapă medie
- Câteva boabe de piper
- Sare (după gust)

Se pune găina la fiert dis-de-dimineaţă (e bine să fie bătrână, dar mai bine e să fie grasă), în vreo 2,5 – 3 litri de apă, la foc mic şi fără sare (fierbe mult mai greu). Se fierbe aproximativ trei ore, spumuindu-se încontinuu, să nu se tulbure. Dacă găina cere mai mult, o lăsăm să fiarbă până ce carnea devine moale. După ce a fiert carnea, se pun la fiert şi zarzavaturile tăiate cubuleţe, piperul şi sarea. Se lasă să fiarbă in continuare la foc mic şi, când sunt gata, se strecoară supa, astfel incât să rămână numai zeama. Dacă e prea grasă, se mai “degresează” luând cu o lingură pojghiţa de deasupra.
Laşca se fierbe separat (altfel se tulbură zama) şi se adaugă după ce e gata. Se serveşte fierbinte, cu mult pătrunjel proaspăt tocat deasupra.

2 comentarii:

  1. de unde e reteta?
    lasca = taitei de casa?

    RăspundețiȘtergere
  2. Scuze pentru intarziere...
    E o reteta luata din zona Tara Motilor - Tara Zarandului, mai precis, de pe langa Brad. Si da, lasca inseamna taitei de casa.

    RăspundețiȘtergere