Reteta asta e o combinatie de vreo trei diferite, la care am adaugat si ceva de la mine. Suna cam asa:
- 500 g de muschi (pulpa) de porc si tot atata muschi de vita.
- O cutie de ciuperci mici si intregi (merge si cu taiate, dar alea intregi sunt mai frumoase)
- O ceapa mare (doua mai mici)
- O capatana de usturoi romanesc (sau vreo patru catei chinezesti)
- Un ardei gras
- Doua rosii
- Cascaval (Rucar, Dalia & stuff)
- O smantana mica
- Niste parmezan (de gust)
- Un sfert de pachet de unt (50 g)
- O cutie de bere de 330 (sau una mai mare)
- Un pahar de vin (125 ml)
- Sare, piper, marafeturi
Deci… se-ncepe cu taierea carnii in fasii de cca 2 cm grosime si lungi cat e bucata (aceeasi treaba la ambele bucati). Dupa ce s-au taiat, fasiile se despica pe lungime de la un cap, dar fara a taia de tot, sa arate ca un Y cu o coada mica-mica. Se pun una peste alta bucatile de carne, se impletesc frumos, cum am invatat cand eram mici la Atelier, se sareaza / pipereaza / "marafeteaza" si se pun intr-o tigaie cu o idee de ulei bine incins, sa se stranga bucatile una in alta. Dupa ce s-au strans, se scot si se pun intr-o tava, adaugand un pic de ulei (alt pic, nu cel din tigaie).
Uleiul din tigaie nu-l lasam la reveneala, ci il punem la lucru cu ciupercile, ceapa tocata mic-mic si usturoiul, tocat si el. Inghesuim peste rosiile si ardeiul gras feliate si incepem sa amestecam constant, nu de alta, dar ciupercile au tendinta, cand sunt calite, de a sari in sus de bucurie daca le lasam in pace. Dupa ce s-au calit, luam o cutie de bere, punem cca 300 g in tigaie si lasam la fiert pana scade la jumate.
Cand sunt gata, le turnam uniform peste carne, bagam tava in cuptorul incins la 180 de grade (flacara la jumate) si lasam sa se coaca, savurand berea ramasa in cutie. Dupa cca o ora jumate, doua, atunci cand intoarcem carnea, se ia untul si se pune la topit, dupa care se pun smantana si parmezanul ras fin. Se stinge cu vin si se toarna peste ce e-n tava. Cand friptura e aproape gata, cascavalul, feliat si el, se pune peste bucatile de carne si se baga din nou la cuptor. Cand s-a topit, se intoarce din nou carnea si se repeta operatiunea “cascaval” si pe cealalta fata a carnii. E gata cand se topeste si acesta din urma.
Se poate manca si goala, dar e mult mai buna cu o garnitura clasica (cartofi piure / prajiti) sau moderna (broccoli sau alte alea)
Taina: Cu cat focul e mai mic, cu atat carnea va iesi mai frageda. Eu o coc la 140 de grade (foc mic), dar imi ia vreo trei ore jumate.
Pofta buna !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu