luni, 2 decembrie 2013

Iahnie de fasole boabe

            Iată o mâncare despre cam toţi spun că au încercat-o cel puțin o dată  Rețeta pe care o folosesc eu are însă ceva “chițibușuri” pe care le veți găsi mai jos (sau nu) J

            Ingrediente:
-          500 g fasole uscată (de preferat cu coaja un pic mai tare, sa nu se fărâme la fiert)
-          Două cepe mijlocii
-          O căpățână de usturoi
-          250 g afumătură (ciolan de porc pentru un gust mai “tare” sau pastramă de curcan, pentru unul mai “fin”)
-          O lingură pastă de ardei sau doi ardei grași roșii în lipsa acesteia
-          Două linguri bullion de roșii sau patru roșii medii, bine coapte
-          Un pahar de vin alb demi (sec sau dulce)
-          Una-două foi de dafin
-          Un vârf de cuțit de boia iute (dacă e paprică e mai bine, Cayenne e ideal)
-          Un vârf de cuțit de piper
-          Ulei
-          Sare

Și acum, să vedem ce facem cu ingredientele:
Seara, se spală bine fasolea și se pune la înmuiat într-un vas mai mare, având grijă ca nivelul apei să treacă cu vreo 10 cm peste cel al fasolei.
A doua zi dimineață, se scurge fasolea, se spală în încă vreo două ape, se toarnă peste ea apă caldă, dar nu fiartă, și se pune la fiert, la foc mediu, împreună cu o linguriță de sare și cu foile de dafin. Se spumuiește de câte ori e nevoie. Când s-a săturat “să mai facă spume”, se ia oala de pe foc, se scurge apa și se înlocuiește cu alta, de data asta fierbinte, și se mai lasă pe foc mic până este aproape fiartă (bobul e “al dente”, cum spun verii noștri de peste Adriatică). După ce s-a luat de pe foc, dacă mai e nevoie, se mai scurge din apă până când mai rămâne cam cu un cm peste fasole, dar nu mai mult. Se încălzește cuptorul, la o temperatură de cca 180 de grade sau la foc mediu, dacă nu aveți cuptor cu termostat.
            Cât timp mai fierbe, se taie afumătura în fâșii / bucăţi de mărime... după pofta inimii și se pune la prăjit într-o tigaie cu pereții mai înalți (wok) încinsă, în care am pus și puțin ulei (cam o lingură). Se mărunțesc ceapa, usturoiul și ardeii grași (dacă aveți) și se pun peste carnea ușor rumenită. Se amestecă de zor, având grijă să nu se ardă sau să nu se prindă ingredientele. Când s-au rumenit și acestea, se adaugă vinul, pasta de ardei (dacă ați pus ardei gras, renunțați la pastă) și bulionul sau roșiile descojite și tăiate cubulețe mici. Se mai adaugă boiaua, piperul, se potrivește compoziția de sare și se lasă să fiarba, amestecănd des, până când volumul acesteia scade la jumătate.
            Când sunt gata și fasolea, și compoziția, se amestecă una cu alta, se mai potrivește o dată de sare daca mai e nevoie și se bagă în cuptor, unde se mai lasă până când zeama a scăzut și iahnia s-a rumenit usor pe deasupra.

            Se mănâncă cu murături și, dacă a mai rămas, se poate bea și un pahar din vinul folosit pentru compoziție.
            Poftă bună !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu