sâmbătă, 7 mai 2011

Vinete umplute

O mâncare interesantă, de (primă)vară, ce combină bucătăria orientală cu cea occidentală, ca mai toate mâncărurile româneşti.

Ne trebuie următoarele:
- Şase vinete mici sau patru mari,
- 500 g de kaizer sau şunculiţă ţărănească,
- Opt roşii,
- Trei ardei graşi (normali, nu mutanţi) sau capia,
- 300 g parmezan ras (brânză Napoca pentru spaghete)
- Două legături de ceapă verde,
- O legătură de usturoi verde,
- O legătură de pătrunjel,
- O legătură de mărar,
- Sare, piper după dorinţă şi gust.

Vinetele se spală, se taie în jumătate pe lungime şi se scobeşte miezul, lăsând un perete de cca 1 cm grosime. Se mărunţesc din cuţit miezul de la vinete, legumele şi kaiserul. O jumătate din cantitatea de legume şi din miez se pune într-un castron, se sărează şi se piperează, urmând a se face din ele un pat de legume.

Umplutura se pregăteşte astfel:
Se încinge un pic de ulei într-un tuci (cine are, dacă nu, e bună şi o tigaie mai adâncă sau un wok) şi se pune la călit ceapa. Când a devenit translucidă, se adaugă kaizerul şi, după alte câteva minute, ardeii, miezul de vinete, roşiile şi usturoiul rămase. Se amesteca, având grijă să nu se lipească. Umputura se trage de pe foc când miezul de vânătă s-a înmuiat. După ce s-a răcit puţin, se adaugă mărarul şi pătrunjelul rămase şi (nu se poate altfel) se sărează şi se piperează.

Se unge o tavă de cuptor cu unt (ulei) şi se întinde patul de legume, peste care se pun vinetele şi se umplu. Odată terminată operaţiunea, se presară peste fiecare vânătă parmezan ras şi tava, astfel migălită, se introduce în cuptorul încins la 180 de grade. După vreo 40 de minute, sunt gata.

Un vin roşu (demi)sec e tot ce mai trebuie.

Poftă bună !

sâmbătă, 19 martie 2011

Pot Roast (friptură la tuci)

Iată că de la americani nu ne vin numai McD si Cola, ci şi reţete care merită a fi băgate-n seamă. De exemplu, o friptură de te lingi pe degete, dar pentru care trebuie neapărat un tuci (cu cât mai gros, cu-atât mai bun):

- 1 kg carne de porc (cotlet, pulpă, chiar şi spată)
- două cepe mijlocii
- trei căţei de usturoi
- o lingură de bulion
- 150 g ulei
- sare, piper

Se taie carnea fâsii de cca 2 cm grosime, se sărează, se piperează. Se încinge uleiul în tuci şi se pune carnea la prăjit, acoperind tuciul. Se intoarce şi, după ce s-a prăjit pe toate părţile, se scoate într-un vas de Jena. În uleiul rămas se călesc cepele tocate mărunt, usturoiul zdrobit (tocat), după care se adaugă bulionul, sare, piper (după gust) şi două căni de apă. Se lasă să fiarbă până când sosul scade la jumate şi se îngroaşă, după care se toarnă peste carne.
Se introduce vasul de Jena în cuptorul încins la 160 de grade şi se lasă cca 45 de minute, având grijă să întoarcem carnea cel puţin o dată.

Se poate mânca cu garnituri diverse: piure, legume asortate, orez, cartofi prăjiţi.

Friptura iese excelentă, dar sosul este absolut bestial!